COVID-19

Coronamaatregelen in je winkel of horecazaak

Woman on phone at counter of clothes store
Coronamaatregelen in je winkel of horecazaak
hidden
  • 1,5 meter-regel in een winkel of horecazaak: slimme CCTV-software helpt je
  • Wachtrijen en mensenstromen efficiënt beheren
  • Het gebruik van thermische camera’s
  • Bewakingstechnologieën na corona

1,5 meter-regel in een winkel of horecazaak: slimme CCTV-software helpt je

Een van de belangrijkste maatregelen om de verspreiding het coronavirus tegen te gaan is 1,5 meter afstand houden van elkaar. Daarom hebben winkels en horecazaken een beperking van het aantal mensen dat tegelijkertijd binnen mag zijn. Hiervoor wordt vaak een systeem van winkelmandjes of -wagentjes gebruikt; zijn deze op dan is het maximaal aantal mensen bereikt. Maar in de praktijk is dit geen waterdicht systeem en het vereist bovendien een medewerker die continu bij de in- en uitgang controleert.

Door gebruik te maken van slimme CCTV-software, kan dit systeem volledig geautomatiseerd worden. Een slimme camera bij de in- en uitgang telt het aantal personen dat naar binnen en naar buiten gaat, zodra het maximaal aantal personen is bereikt, verschijnt op een monitor bij de ingang een melding dat de eerstvolgende bezoeker moet wachten. Zo weet je zeker dat je niet over het maximaal aantal personen in de winkel gaat en hoef je geen extra personeel in te zetten om dit te controleren.

Wachtrijen en mensenstromen efficiënt beheren

Door gebruik te maken van video-analyse kun je ook gericht specifieke gebieden in de gaten houden: zijn er te veel mensen in een bepaald gebied, wordt er een melding verstuurd zodat hier direct actie op kan worden genomen. Staan er bijvoorbeeld te veel mensen in de rij bij de kassa, dan kan er een geautomatiseerde melding worden verstuurd naar medewerkers om een extra kassa te openen. Deze technologie kan ook buiten de winkel gebruikt worden. In het protocol staat dat ondernemers er ook zorg voor moeten dragen dat klanten of gasten die wachten tot ze naar binnen kunnen 1,5 meter afstand van elkaar houden. In plaats van een medewerker buiten neer te zetten om dit te controleren, kan slimme videosoftware ook hier een rol spelen.

Het gebruik van thermische camera’s

Naast het beperken van het aantal mensen, wil je ook mensen die een risico vormen zo veel mogelijk mijden in je zaak. Hier kan Human Temperature Screening bij helpen: door middel van een thermische camera identificeer je mensen met een verhoogde tempratuur. Hoewel koorts een symptoom is van Covid-19, weet je natuurlijk nooit zeker dat er geen enkele patiënt je zaak binnenkomt. Het is echter wel een extra voorzorgsmaatregel waarmee je een deel van het risico hebt afgedekt.

Bewakingstechnologieën na corona

We weten niet hoe lang de coronacrisis gaat duren en hoe lang we dus maatregelen moeten nemen, maar wat we wel zeker weten is dat de camera’s en andere oplossingen langer meegaan dan dat de crisis zal duren. Een terechte vraag van ondernemers is dus, moet ik nieuw apparatuur aanschaffen waar ik maar een paar maanden gebruik van ga maken? De slimme software is echter voor veel meer toepassingen te gebruiken, waar de ondernemer nog lang profijt van zal hebben. Zo kan slimme CCTV-software veel inzichten geven om de bedrijfsvoering te optimaliseren: wanneer zijn de piekmomenten, hoe kunnen mensenstromen geoptimaliseerd worden, hoe lang zijn bezoekers gemiddeld binnen, etc.

Als je vragen hebt of een van bovenstaande technologieën wil implementeren, neem dan contact met ons op via telefoon op +32 (0)2 733 11 44 of per mail naar [email protected].

Geïnteresseerd? Een gesprek beginnen