Wetgeving

Video-opslag: wat kan en mag nu?

Published
Camera mounted on wall near security monitor
Video-opslag: wat kan en mag nu?

Waarom het belangrijk is om het video-opslagbeleid te evalueren

Video-opslag stelt organisaties in staat om achteraf terug een ​​incident te onderzoeken. Onder normale omstandigheden worden deze incidenten vaak opgemerkt door het personeel en snel en ruim binnen de bewaartermijn gerapporteerd, zodat bedrijven beelden kunnen bekijken en kunnen beoordelen wat er is gebeurd. Maar in de huidige omstandigheden, wanneer er geen of minder personeel aanwezig is, bestaat de kans dat incidenten (te) laat worden opgemerkt.

Vandalisme of diefstal kan bijvoorbeeld snel worden opgemerkt door personeel dat aan het werk gaat. Vervolgens zouden ze het incident melden en zou een onderzoek worden gestart, waaronder waarschijnlijk het bekijken van video-opnamen. Maar wat gebeurt er als het personeel aanwezig is en thuis werkt? Of wanneer er maar een paar medewerkers aanwezig zijn? Wat gebeurt er als een incident onopgemerkt blijft tot voorbij de bewaartermijn voor video en er geen opgeslagen opnames meer zijn? Dit kan voor problemen zorgen.

De fysieke capaciteit van videobewakingssystemen wordt vaak bepaald wanneer een systeem voor het eerst wordt ontworpen en geïmplementeerd. Er wordt rekening gehouden met veel factoren, zoals de opnameresolutie, het aantal camera's, het type camera's, etc. Dit kan allemaal in de loop van de tijd veranderen: er worden meer camera's toegevoegd of bestaande camera's worden geüpgraded, er worden nieuwe functies toegevoegd aan het videobeheersysteem of de camera's. Dit is allemaal van invloed op de opslagcapaciteit. Het gebeurt maar al te vaak dat de capaciteit hierdoor van het wettelijk vastgestelde maximum van 30 dagen steeds verder terugloopt, tot het moment dat het achterhalen van bewijsmateriaal in gevaar komt. Daarom is het belangrijk om je beleid voor het bewaren van video's te evalueren. Door dit te doen, kun je ervoor zorgen dat het videobewijs continu tot aan het wettelijk vastgestelde maximum wordt bewaard. Hieronder staan ​​enkele dingen die je kunt doen om de bewaartermijn te optimaliseren.

Gemakkelijke manieren om het videobehoud uit te breiden

Controleer uw camera-instellingen.

Kijk naar de camera-instellingen om te bepalen of ze opnemen met de juiste framesnelheid, de juiste resolutie, bewegingsdetectiegebied of andere triggers goed zijn ingesteld. Niet alle camera's en streams zijn hetzelfde en in sommige gevallen kun je wat kwaliteit opofferen voor meer opslag. Het aanpassen van het bewegingsdetectiegebied is een ander onderdeel dat kan worden aangepast om aan capaciteit te winnen. Er zijn vaak ongewenste bewegingen, zoals wind door de bomen, die veel opslagruimte kunnen verspillen. Kijk naar je opnames om te zien of je deze instelling kan aanpassen.

Stel archivering in.

Archivering is doorgaans vrij eenvoudig in te stellen en in de meeste videobeheersystemen is de gearchiveerde video net zo gemakkelijk toegankelijk en zoekbaar als niet-gearchiveerde video. Je kunt zelfs alleen de meest belangrijke camera's kiezen voor archivering - camera's die zich in gebieden bevinden waar diefstal, vandalisme of ongelukken vaker voorkomen.

De meeste videobeheersystemen ondersteunen archivering en het kan volgens een schema worden ingesteld om te profiteren van lage bandbreedtetijden buiten kantooruren. Als je een SAN of een disk-array hebt die niet maximaal wordt benut, maak er dan ruimte vrij en archiveer videobeelden daar.
Houd er wel rekening mee dat videomateriaal niet langer dan de wettelijk toegestane termijn bewaard blijft. Het materiaal is ná het verstrijken van de wettelijk vastgesteld bewaartermijn niet meer bruikbaar als toelaatbaar bewijsmateriaal. Daarnaast ben je ook in overtreding van de AVG, wat boetes tot gevolg kan hebben. Kijk hier wat de regels zijn.

Sla belangrijke videostreams in de cloud op als een aparte stream.

Als je belangrijke camera's hebt in zwaarbeveiligde gebieden, kun je een extra stream van die camera naar een cloud based platform sturen voor on-demand opslag en gemakkelijke toegang vanaf elke locatie. In de meeste gevallen kunnen meerdere streams vanaf dezelfde camera op verschillende platforms worden opgenomen, dus het toevoegen van belangrijke camerastreams aan een extra platform voor opname - of nog beter, cloudopname - geeft je veel flexibiliteit om de opslagcapaciteit indien nodig te vergroten.

Draag geregistreerde incidenten binnen de wettelijk termijn over aan justitie.

Wanneer er incidenten zijn geregistreerd die langer dan de wettelijke termijn moeten worden bewaard, kan dat door deze over te dragen aan politie of justitie. Op het moment dat bewijsmateriaal is overgedragen, wijzigt namelijk de status van het materiaal waardoor het onbeperkt houdbaar zal worden en de rechtsgeldigheid niet verliest.

Maak rapporten over opslagcapaciteit

Met sommige tools kun je opslagrapportages laten maken of de opslagstatistieken bekijken om in detail te zien hoeveel opslag elke camerastream dagelijks gebruikt. Als je op het digitale platform naar elke camerastream kunt kijken en het dagelijkse opslaggebruik voor elke stream kunt zien, kunt je gemakkelijk uitschieters herkennen die aanvullende configuratie nodig hebben.

Of de opslagtermijn nu wordt uitbreid of niet, zorg ervoor dat het beleid op z’n minst opnieuw bekeken wordt. In de huidige omstandigheden, wanneer organisaties minder medewerkers hebben om op locatie te werken, en sommige zelfs tijdelijk gesloten zijn, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat beveiligingssystemen correct zijn geconfigureerd om potentiële risico's en aansprakelijkheden te verminderen.

Geïnteresseerd? Een gesprek beginnen