CCTV

Uw winkel beveiligen met camerabewaking: do's and don'ts

Published
Optimaliseer jouw beveiliging met camera's
Uw winkel beveiligen met camerabewaking: do's and don'ts

Camerabewaking is een belangrijk onderdeel voor de beveiliging van uw winkel. Het is noodzakelijk voor de beveiliging van uw producten tijdens de openingsuren, alsook voor de beveiliging van uw pand na sluitingstijd.

Waarom camerabewaking in uw winkel?

Winkelbeveiliging vraagt meer dan preventieve maatregelen. Een winkel zonder camerabewaking loopt namelijk een groot risico. Stel u eens voor wat u zou doen in het geval van een diefstal of inbraak? Welke stappen zou u ondernemen? Hoe veilig is de omgeving voor uw medewerkers en klanten? Zonder camerabewaking hebben personen met slechte bedoelingen namelijk vrij spel om waardevolle producten te stelen.

Voordelen van camerabewaking

Camera’s in uw eigen zaak of winkel hebben meerdere voordelen:

 1. Extra toezicht
  Het is onmogelijk om alles in uw bedrijf tegelijkertijd in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan het magazijn of het steegje achter uw winkel. Kortom, plekken waar u niet altijd zicht over heeft, maar waar u dat wel zou wensen. Dankzij camera’s heeft u die plaatsen ook scherp in beeld.
   
 2. Inbrekers afschrikken
  Winkels zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Na sluitingstijd is er vaak niemand aanwezig, waardoor de kans op inbraak groter wordt. Dankzij camerabewaking registreert u niet alleen eventuele dieven, maar camera’s hebben ook een afschrikkende werking.

   
 3. Bewijslast
  Mocht het dieven of inbrekers toch lukken om iets te stelen of zelfs in te breken, dan kunt u nog steeds rekenen op haarscherpe beelden die geregistreerd zijn door de camera’s. Deze beelden kunt u dan als bewijslast gebruiken.

   

Waar mag u bewakingscamera's plaatsen?

Bent u overtuigd van het nut van bewakingscamera’s in uw winkel? Zorg er dan voor dat de camera’s geplaatst worden overeenkomstig de Belgische wetgeving.

In België mag u een camera installeren op volgende plaatsen:

 • Afgesloten ruimte toegankelijk voor het publiek (bv. winkel of restaurant waar u uw klanten verwelkomt)
 • Afgesloten ruimte niet toegankelijk voor het publiek (bv. magazijn van uw winkel, ruimte waar de brandkast staat, …)

Als u een bewakingscamera plaatst in een ruimte die toegankelijk is voor het publiek, dan bent u wettelijk verplicht om het officiële pictogram van camerabewaking te tonen. Dat pictogram vestigt de aandacht op het feit dat er camera’s aanwezig zijn in uw winkel.

Wat mag u met de camerabeelden doen?

Het is bij wet verboden om de camerabeelden te gebruiken voor om het even wat. De camerawet stelt dat het alleen toegestaan is om opgenomen beelden te gebruiken om:

 • Bewijzen van ongepast gedrag en van feiten die leiden tot inbreuken bij te houden
 • Daders van deze inbreuken, getuigen of slachtoffers te identificeren

Indien dit niet het geval is, dan mag u de camerabeelden niet langer dan een maand bewaren.

Meer informatie