Business Security

De voordelen van het gebruik van AI om jouw bedrijfsbezittingen te beveiligen

Published
Woman in hardhat uses tablet.
De voordelen van het gebruik van AI om jouw bedrijfsbezittingen te beveiligen

Artificiële intelligentie (AI) maakt het mogelijk om data uit jouw fysieke bezittingen te halen. Door deze technologische innovatie kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in hun activiteiten. Met AI krijgt de bescherming van bezittingen ook een strategische functie: AI draagt bij aan een langere levensduur van de apparatuur, gaat verspilling tegen en sluit fraudemogelijkheden uit.

Bovendien stelt artificiële intelligentie bedrijven in staat om belangrijke signalen te ontdekken in de stroom van onnodige gegevens, door deze te analyseren zonder menselijke tussenkomst. AI informeert bedrijven over de beveiliging van de bedrijfsmiddelen in hun hele ecosysteem, in plaats van elk bedrijfsmiddel afzonderlijk te bekijken. Dankzij dit overzicht, biedt artificiële intelligentie de volgende voordelen:

  • Betere reacties op afwijkingen
  • Betere besluitvorming
  • Betere bedrijfsresultaten

Wat is Artificiële Intelligentie?

AI maakt gebruik van computers om na te bootsen hoe mensen problemen oplossen en beslissingen nemen. Een AI-oplossing doet dit door zelfstanding te leren uit bestaande resultaten. Zo kan het systeem zich steeds verbeteren en nauwkeuriger:

  • Bedreigingen voorspellen
  • Anticiperen op situaties die gewoonlijk problemen veroorzaken
  • Kansen opsporen om geld te besparen

Dit model wordt op den duur steeds nauwkeuriger. Je kan dit proces vergelijken met de manier waarop de mens zijn levenservaringen gebruikt om zich een oordeel te vormen of intuïtie op te bouwen.

Een AI-systeem kan patronen en afwijkingen herkennen in een proces van snel veranderende gegevens op een manier die de mens niet kan. Een AI-tool kan bijvoorbeeld beelden van een mensenmassa analyseren en in realtime een persoon achterhalen wiens gedrag kan duiden op een veiligheidsrisico.

Waar gebruiken bedrijven vandaag de dag AI voor?

Volgens het International Data Corp (IDC) zullen de AI-uitgaven wereldwijd naar verwachting tegen 2024 verdubbelen tot 110 miljard dollar. Bedrijven die overstappen op een AI-rapportage plukken daar de vruchten van af met o.a. hogere inkomsten, lagere uitgaven en een hogere winstgevendheid.

Ondernemingen die AI gebruiken als ondersteuning bij het nemen van beslissingen of het optimaliseren van hun activiteiten, doen het gemiddeld twee keer beter dan hun concurrenten op het vlak van financiën. Volgens een onderzoek van IBM  hebben zij een directe omzetstijging van  6,3%.

Het gebruik van AI is het meest ingeburgerd in de technologie- en telecommunicatiesectoren. Dit houdt in dat de meeste sectoren een aanzienlijk onbenut potentieel hebben. Om AI in te kunnen zetten, is er toegang tot gegevens nodig – bijv. tot de data die geproduceerd is door apparaten die verbonden zijn via het Internet of Things - en ook deskundigheid in vormgeving.

Hoe wordt AI ingezet binnen de sector productie?

Op dit moment wordt AI in de productie voornamelijk gebruikt voor productontwerp, vraagvoorspelling en slimme robotica. AI biedt fabrikanten echter ook mogelijkheden om hun bedrijfsmiddelen beter te beveiligen, hun winst te verhogen en de kwaliteit te verbeteren.

AI-oplossingen kunnen bijvoorbeeld historische meetwaarden van sensoren op productielijnen verzamelen, analyseren en zo voorspellen wanneer onderdelen defect zullen raken. Dit kunnen gegevens zijn over de temperatuur, trillingen en lekdetectie. Dankzij deze inzichten kunnen beheerders preventief handelen en storingen, uitval en overmatige slijtage voorkomen. Zo wordt de waarde van kostbare kapitaalgoederen beschermd en kan de productie vlotter blijven draaien. Uit een onderzoeksenquête van de Amerikaanse overheid is gebleken dat preventief onderhoud de kosten met meer dan 40% kan verlagen ten opzichte van een reactief onderhoudsprogramma en dat het een tienvoudig rendement op de investering kan opleveren.

Hoe wordt AI ingezet binnen de sector logistiek?

In de logistiek kunnen bedrijven artificiële intelligentie gebruiken om direct betere beslissingen te nemen, om zo de oplopende kosten beperken en besparingen te realiseren. Een populaire AI-toepassing zijn verbonden containers. Dit zijn vrachtcontainers die zijn uitgerust met netwerkapparatuur en sensoren. Deze verzamelen en delen informatie, zoals de locatie van de containers, de binnentemperatuur, de verwachte reis- en aankomsttijden en of hun deuren nog beveiligd zijn.

Eigenaren en transporteurs kunnen op afstand, en bijna in realtime, weten waar de containers zich bevinden en of er zich iets onverwachts voordoet. Ze krijgen een melding zodra een container afwijkt van zijn geplande route of zijn deuren op een ongebruikelijk tijdstip worden geopend. Als een koelcontainer zijn temperatuur niet behoudt, kan de bemanning snel ingrijpen om bederf te voorkomen.

De informatie die de verbonden containers aanleveren, vormt een strategische oplossingin slimme toeleveringsketens. Bedrijven die inzicht hebben in hun deur-tot-deur-processen kunnen deze intelligentie inzetten om efficiënter te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld voorspellen hoelang een vracht in de haven zal blijven en de goederenbehandeling beperken. Het analyseren van de gegevens van slimme containers kan na verloop van tijd ook helpen om de transportkosten en de doorlooptijden te verminderen. 

Hoe wordt AI ingezet binnen de sector retail?

Volgens het IDC is de retail een van de sectoren die naar verwachting het meest zal uitgeven aan AI. De voornaamste toepassingen van AI in e-commerce zijn de chatbots en aanbevelingsmotoren. In de fysieke detailhandel staat AI echter nog in zijn kinderschoenen.

Ondanks de daling van het aantal fysieke handelaars, vindt 86% van de retailverkopen in de VS nog steeds plaats in fysieke winkels. Dat blijkt uit Amerikaanse onderzoeksgegevens. Artificiële intelligentie kan deze handelaren met bepaalde toepassingen helpen, zoals het personaliseren van de klantervaring, een dynamische prijsstelling en het optimaliseren van de voorraad.

Bovendien kunnen detailhandelaren hun bezittingen beveiligen door AI te gebruiken voor mogelijke diefstalpreventie aan de kassa. Door de videobeelden in verkooppunten te analyseren, kunnen AI-oplossingen signaleren wanneer:

  • Een crimineel een prijskaartje verwisselt met dat van een goedkoper artikel;
  • Iemand een gestolen of gebruikt artikel retourneert of een artikel dat werd gekocht met een frauduleuze creditcard;
  • Een werknemer diefstal pleegt door producten aan een medeplichtige te geven zonder deze te scannen, door een prijs te overschrijven of fraude met geschenkbonnen pleegt.

Dit soort voorraadverlies kost detailhandelaren volgens de National Retail Federation in de VS circa 1,4% van hun jaaromzet. Volgens onderzoeksrapporten uit de sector kan artificiële intelligentie dit met ongeveer 50% terugdringen. 

Bescherm jouw bedrijfsmiddelen met AI

Ondernemingen worden zich steeds meer bewust van de kracht van artificiële intelligentie om hun bezittingen te beschermen en er het maximale uit te halen. Door met de juiste beveiligingspartner samen te werken, kan de implementatie gemakkelijk verlopen en de waardecreatie worden versneld. Ontdek hoe STANLEY Security jou kan helpen om operationele inzichten te verzamelen en je te allen tijden voor te bereiden op toekomstige mankementen dankzij het gebruik van beveiligingstools.

Disclaimer: By using the Blog section of this website (“Blog”), you agree to the terms of this Disclaimer, including but not limited to the terms of use and our privacy policy. The information provided on this Blog is for informational purposes only. Such information is not intended to provide advice on your specific security needs nor to provide legal advice. If you would like to speak to a STANLEY Security representative about your specific security needs, please contact us.