COVID-19

Waar moet je rekening mee houden bij het heropenen van je bedrijf?

Waar moet je op letten bij heropenen kantoor
Waar moet je rekening mee houden bij het heropenen van je bedrijf?
hidden

Er is zijn veel 'Veilig werken tijdens COVID-19'-handleidingen te vinden waarin per sector advies wordt gegeven over hoe veilig te werken tijdens de aanhoudende pandemie. Sommige maatregelen zijn gemakkelijk te implementeren, zoals vaker handen wassen en oppervlakken regelmatig reinigen; andere maatregelen vereisen mogelijk een meer fundamentele verandering in bedrijfsprocessen.

Hoe kan technologie helpen bij de heropening

Technologie is hier geen wondermiddel, maar kan wel worden gebruikt om je bedrijf veiliger te maken, inclusief technologie die normaal gesproken wordt gebruikt voor een andere waardevolle functie: beveiliging.

Elektronische beveiliging wordt vaak ingezet in bedrijfsruimten en wordt meestal gebruikt om misdaad te bestrijden en mensen weg te houden van plaatsen waar ze niet moeten zijn. De meest gebruikte systemen zijn toegangscontrole, inbraakdetectie en videobewaking (CCTV). Deze systemen zijn vaak multifunctioneel en kunnen worden benut om het COVID-19-beleid te versterken en de gezondheids-, veiligheids- en beveiligingsrisico's te beperken; van het verbeteren van toegangscontrolesystemen en het updaten van bezoekersbeheer tot het investeren in monitoring van alarmverificatie en apparaten voor menselijke temperatuurdetectie.

Hoe kan je wachtrijen en mensenstromen op een efficiënte manier controleren?

Als je veel medewerkers hebt, moet je nagaan of het haalbaar is om meerdere toegangspunten te bieden en kan je overwegen om de aankomst- en vertrektijden van het personeel te spreiden, om de drukte te verminderen. Dit zal je helpen bij het voorkomen van wachtrijen en je werknemers helpen om 1,5 meter afstand te houden. Een eenrichtingsstroom (d.w.z. aparte in- en uitgangen) kan ook nuttig zijn.

De eenvoudigste optie is om 1,5 meter markeringen op de vloer buiten de ingang(en) aan te brengen, maar dan moet er alsnog gecontroleerd worden of men 1,5 meter afstand houdt. Bemande bewaking is een optie, maar dat is duur en zorgt voor meer mensen in de omgeving, terwijl je dat juist wilt verminderen. Met CCTV-videoanalyse kan je nog een stap verder gaan door te identificeren wanneer mensen in een te klein gebied samenkomen. Crowd video-analyse richt zich op specifieke gebieden en geeft een schatting van het aantal mensen in een bepaald gebied. Het systeem kan een waarschuwing genereren als de bezetting van een gebied een bepaalde drempel overschrijdt. Een medewerker kan dan communiceren met die mensen en hen adviseren om 1,5 meter afstand te houden of zelfs om het gebied helemaal te verlaten. Het alternatief is om de wachtrij te controleren door middel van CCTV-analysesoftware en deze te combineren met een Audio Talk-down-service, waar medewerkers van een alarmcentrale live een waarschuwing kunnen geven. Veel camera's hebben al tweeweg-audio, dus het kan zijn dat je hiervoor je bestaande externe beveiligingscamera's kan gebruiken.

Kunnen thermische camera’s helpen bij de veiligheid van het personeel?

Er wordt veel gesproken over Human Temperature Screening om mensen met COVID-19 te identificeren. Thermische camera's kunnen een rol spelen, maar het is belangrijk op te merken dat het geen medische apparaten zijn en dat COVID 19 of een andere medische ziekte of virus niet kunnen diagnosticeren. Ze kunnen echter effectief worden gebruikt om verhoogde risico’s te signaleren en te waarschuwen voor iemand met een verhoogde temperatuur. Dit kan een aantal redenen hebben, dus je moet een goed gedefinieerd protocol opstellen voor het omgaan met een mogelijk besmette persoon, waaronder mogelijk weigering van toegang. Men moet steeds in het achterhoofd houden dat de COVID-19-symptomen niet onmiddellijk zichtbaar zijn (de incubatietijd is relatief lang) en dat veel mensen geen verhoogde temperatuur hebben maar wel besmet kunnen zijn. Het zal nooit helemaal waterdicht zijn; Human Temperature Screening is zoals een pleister: het helpt, maar geneest de wonde niet!

Hoe kan ik efficiënt het toegangsbeheer van mijn gebouw managen?

Hoe minder mensen dingen op de werkplek aanraken, hoe beter. Daarom is het goed om na te denken over alternatieven voor toegangscontrole met toetsen of touchpads. Zo kun je gebruik maken van proximity systemen waarmee gebruikers een kaart of tag tegen een lezer moeten houden zonder de lezer aan te raker. Deze systemen zijn relatief goedkoop qua initiële investering, maar zorgen wel voor extra kosten voor het beheren van tags of kaarten.

Daarnaast is het ook belangrijk om in de gaten te houden hoeveel mensen zich in een ruime bevinden: te veel mensen betekent dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te bewaren. Met slimme CCTV-software kun je ervoor zorgen dat het maximaal aantal mensen niet wordt overschreden: een camera bij de in- en uitgang telt het aantal mensen dat naar binnen en naar buiten gaat. Wanneer het maximaal aantal is bereikt, verschijnt er een melding op een scherm bij de ingang dat de eerstvolgende moet wachten totdat er weer iemand buiten is.

Hoe behoud ik een hoog veiligheidsniveau terwijl ik op afstand werk?

Het aantal mensen dat tegelijkertijd op een locatie aan het werk is, moet zo veel mogelijk beperkt worden. Bedrijven hebben echter wel de verantwoordelijkheid om de mensen die wel op locatie aan het werk zijn zo goed mogelijk te beschermen. Hier kunnen bewakingsdiensten op afstand raadzaam zijn. Remote services, zoals video surveillance, maken bijvoorbeeld gebruik van CCTV-bewaking met de nieuwste videoanalyses om werknemers te monitoren die alleen werken of op locaties met een hoog risico aan het werk zijn. Zodra er ongebruikelijke of verdachte activititeiten zijn, onderneemt onze alarmcentrale direct actie door bijvoorbeeld hulpdiensten in te schakelen. Er is ook het STANLEY Guard-systeem voor persoonlijke alarmbeveiliging beschikbaar als applicatie op je smartphone.

Voor een uitgebreide oplossing op afstand kan al je beveiliging ter plaatse - intercoms, toegangscontrole en camerabewaking - worden gebruikt om de taken van sommige, zo niet alle, bemande bewakers ter plaatse over te nemen. Medewerkers van de alarmcentrale hebben de volledige controle over de beveiligingssystemen en kunnen alarmen activeren/deactiveren, de hulpdiensten waarschuwen, mensen of voertuigen naar specifieke gebieden leiden. Het is een 24-uursservice, plus veel lagere kosten dan het inschakelen van een team van bewakers ter plaatse. Deze oplossing kan ook helpen bij het monitoren van de nieuwe afleverpunten of transferzones die worden aanbevolen, om te voorkomen dat mensen dingen rechtstreeks aan elkaar doorgeven.

Blijf veilig en blijf alert 

Helaas is de COVID-19-pandemie geen kortetermijncrisis. Om de veiligheid van al degenen in je pand te garanderen, is het van vitaal belang dat je je gezondheids- en veiligheidsprocedures doorneemt en een langetermijnaanpak volgt. Het gebruik van een geschikte technologie om je te helpen de risico’s te beheersen, is een investering in de toekomst van jouw bedrijf.

Met de juiste beveiligingspartner kan je met toegangscontrole, inbraakdetectie, videobewaking (CCTV) en beheer van externe beveiliging de gebouwen, middelen en mensen van je organisatie overal en altijd beveiligen.

Het nemen van halve maatregelen is niet de meest verstandige aanpak en kan zelfs leiden schade aan je merkreputatie. Blijf dus veilig en blijf alert; het is misschien de nieuwe boodschap voor het land, maar het is altijd de kern van de beveiliging geweest.

Als je vragen hebt of een van bovenstaande technologieën op je werkplek wil implementeren, neem dan contact met ons op via telefoon op 02 73311 44 of per mail naar [email protected].

Site Occupancy Management

Houd grip op het aantal mensen in je zaak.

Geïnteresseerd? Een gesprek beginnen